Showresultaten 2009
2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011
Seizoen 2009
Het vogeljaar 2009 verliep niet geheel volgens plan. Zo kun je weer eens zien dat ondanks alle goede voorbereidingen het toch totaal anders kan verlopen. Werken met levend materiaal geeft altijd weer verassingen. De kweek werd dit jaar vóór het uitkomen van de eerste eieren al verstoord door een invasie van de zwarte luis. Ondanks 60 nieuwe broedkooien, waren de luizen in elke broedkooi en elk nest aanwezig. Veel bevruchte eieren kwamen niet uit door het onrustige broeden van de poppen. Jongen die geboren werden haalden het vaak niet. De eerste ronde was grotendeels verloren. In de tweede en derde ronde werd van alles gedaan om de kweek enigszins te redden. Uiteindelijk bleek het middel Front-Line effect te hebben. Door de late jongen waren veel jongen niet op tijd door de rui voor de eerste show in Veenendaal. Met een voor mij klein aantal van 18 vogels kon ik ondanks alles deelnemen aan deze show. Helaas ontstonden ruiproblemen bij vooral de kuiven. Tot op de dag van vandaag zijn en aantal kuifvogels nog steeds in de kuif aan het ruien. Bij het maken van de foto’s voor de site gaf dit ook weer een probleem. Voor het eerst in vele jaren heb ik een aantal mooie corona’s op geen enkele show kunnen tonen. Hopelijk gaat het in 2010 beter. Ik wens iedereen een goede kweek en een succesvol tentoonstellingseizoen 2010.
René Alssema
Showverslag:
In 2009 heb ik mijn glosters op drie glostershows tentoongesteld. Alle drie shows waren in Nederland; Veenendaal, Haaksbergen en Hoofddorp. Ook dit jaar was de kwaliteit van veel ingezonden glosters erg hoog. Het winnen van een klasse wordt steeds moeilijker. In de breedte worden steeds meer topvogels gekweekt. We zien nu veel meer klassenwinnaars dan enkele jaren geleden. Dit toont aan dat er in de breedte een zeer positieve ontwikkeling heeft plaatsgevonden in de verbetering van het glosterras. Ook de internationale deelname neemt toe. Een aantal topkwekers uit het buitenland deden dit jaar voor het eerst mee in Nederland. Het bezoeken van elkaars shows werpt steeds meer vruchten af. Ook dit is een positieve ontwikkeling.
1. Veenedaal/Nederland
Op 10 oktober 2009 was het weer tijd voor de
glostershow in Veenendaal. Er waren 1044 glosters gemeld. Gekeurd
werd weer door een groot aantal officiële keurmeesters van beide Bonden.
Gekeurd werd volgens het puntensysteem. Deze show kwam dit jaar voor
veel mijn glosters te vroeg. Desondanks heb ik toch nog 18 glosters
kunnen inschrijven. Na het keuren kon ik tevreden zijn met de behaalde
punten; 10x92, 2x91, 5x90 en één van 89. Voor het eerst in vele jaren géén klassenwinnaar. Wel een raar gevoel, maar toch erg tevreden met de
behaalde punten. Hieronder enkele foto’s van mijn glosters die 92 punten
behaald hebben.
K872-09 92 punten |
K872-09 92 punten |
K872-09
92 punten |
K872-09
92 punten |
2. Haaksbergen/Nederland
Op 10 november 2009 vond deze glostershow plaats. De indeling van de klassen en de keuring gaat volgens het Engelse systeem. Dit jaar was het aantal ingezonden glosters weer iets gestegen. De internationale deelname was bijzonder groot en sterk. De 911 glosters werden door een internationaal keurmeesterteam beoordeeld volgens het Engelse schuifsysteem. Vanuit Duitsland was voor de tweede keer de rasspecialist Frank Tönjes uitgenodigd. Nederland werd vertegenwoordigd door Anne Houtkooper, die als keurder van glostershows al erg veel ervaring heeft. Wederom waren twee rasspecialisten uit Engeland uitgenodigd. Dave Rands kwam voor de tweede keer en Eddy Loughran voor de eerste keer. Ten opzichte van de show in Veenendaal waren mijn glosters nu een stuk verder door de rui. Helaas lieten vele corona’s het nog afweten. Uiteindelijk kon ik 34 glosters insturen. Na de keuring bleken 24 glosters bij de beste 7 geplaatst te zijn. In het totaal werden 6 klassen door mijn glosters gewonnen. De groenbonte consort man werd tevens uitgeroepen tot beste “Twentse Gloster”. Al met al een tevreden resultaat.
Hieronder de foto’s van de zes klassenwinnaars;
K872-09 First in section |
K872-09 First in section |
K872-09 First in section |
K872-08 First in section |
![]() |
|
K872-08 First in section |
K872-08-164 First in section |
3. Hoofddorp/Nederland
Een week na Haaksbergen was het alweer de beurt aan Hoofddorp. Dit jaar kreeg deze show vanwege het 20 jarige bestaan een jubileumtintje. Juist vanwege dit jubileum was er een breed internationaal deelnemersveld. De 1063 glosters werden volgens het Engelse systeem in klassen ingedeeld en gekeurd. Als keurders waren vier rasspecialisten uit Engeland uitgenodigd. Keith Baker, Steve Thomas, Colin Mason en Martin Fairfield hadden de zware taak om uit de vele prachtige vogels hun toppers uit te zoeken. Ook nu nog hadden een aantal van mijn corona’s ruiproblemen. Ik had ze graag willen showen, maar op dit niveau worden ruiveren in de kuif zwaar afgestraft en is het eigenlijk zinloos om zulke vogels mee te nemen. Uiteindelijk kwam ik net als in Haaksbergen uit op 34 vogels. Na de keuring zaten er 16 bij de beste 7. Twee klassen werden gewonnen. Ik was natuurlijk blij dat ik wederom de klasse van de jonge groene consort poppen won. De laatste drie deelnames van mij aan Hoofddorp resulteerden allen in een eerste plaats bij de jonge groene consortpoppen. Ook een derde plaats bij de jonge groene corona poppen is er één die telt. De nummer één won uiteindelijk de show en de nummer twee had ergens anders de show gewonnen. Plaatsingen bij de beste 7 in de grote klassen is voor elke kweker nog altijd de beste prestatie. Gelukkig zien we dat op enkele klassen na de meeste klassen aardig beginnen te groeien. Cinamon corona’s en witfactorige klassen worden steeds groter. Uiteindelijk zal ook dat de kwaliteit en de concurrentie ten goede komen.
Hieronder de foto’s van de klassenwinnaars